Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Άνοιξε ο δρόμος : ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ


ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ η αίτηση συνταξιούχου του Δημοσίου για ρύθμιση των οφειλών του προς τράπεζες από το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Η αίτηση κατατέθηκε βάσει του νόμου 3869/2010 (Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων)μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του συνταξιούχου για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες, λόγω αδυναμίας του να καταβάλει τις συμφωνημένες δόσεις.




Ο αιτών είχε, κατά την κατάθεση της αίτησης, οφειλές προς εννέα τράπεζες ύψους € 222.220,86 από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και συμβάσεις ανοιχτών δανείων, τις οποίες είχε πάψει να πληρώνει από το έτος 2010 ενώ παράλληλα είχε λάβει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους € 124.000.-, το οποίο όμως αποπλήρωνε κανονικά και γι΄ αυτό δεν το περιέλαβε στην αίτησή του για ρύθμιση (δυνάμει της απόφασης δεν εφαρμόζεται ο προαναφερόμενος νόμος για τις οφειλές προς Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).
Ο αιτών έχει μηνιαίο εισόδημα € 1560.- περίπου από τη σύνταξή του, από την οποία το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων παρακρατά το ποσό των € 750.- περίπου για το ανωτέρω δάνειο λόγω σχετικής εκχώρησης του αιτούντος.
Το Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό των τραπεζών ότι ο αιτών δολίως δανειζόταν χρήματα αφού γνώριζε ότι η εξυπηρέτηση των δανείων θα ήταν επισφαλής, διότι θεώρησε αφενός ότι ο αιτών δεν απέκρυψε την οικονομική του κατάσταση και αφετέρου ότι οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν την οικονομική συμπεριφορά του δανειολήπτη τους. Επίσης το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των τραπεζών να τροποποιηθεί το ποσό των οφειλών του αιτούντος και να αυξηθούν κατά το ποσό που αυξήθηκαν οι οφειλές από την κατάθεση της αίτησης έως τη συζήτηση αυτής.
Το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της υπόθεσης και επιπλέον το γεγονός ότι ο αιτών χρειάζεται το ποσό των € 500.- για την κάλυψη των βιοτικών του αναγκών έκρινε ότι ο τελευταίος υποχρεούται να πληρώνει μηνιαίως και για τέσσερα έτη, το ποσό των € 310.- ατόκως, αρχής γενομένης από τον πρώτο μήνα μετά τη δημοσίευση της απόφασης. Το εν λόγω ποσό θα επιμερίζεται συμμετρικά στις εννέα τράπεζες ανάλογα με το ύψος της οφειλής του προς αυτές, ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβάλει κατά τη διάρκεια της τετραετίας ανέρχεται στο ποσό των € 14.880.-.
Επιπλέον και προκειμένου ο αιτών να μην εκποιήσει την πρώτη του και μοναδική κατοικία αξίας € 124.000.-, το Δικαστήριο διέταξε να καταβάλει επιπλέον το ποσό των € 37.200.-, με μηνιαίες δόσεις των € 310.- αρχής γενομένης από την 01.07.2014 και για μία δεκαετία. Οι καταβολές, οι οποίες και πάλι θα επιμερίζονται συμμετρικά στις τράπεζες, θα είναι έντοκες χωρίς ανατοκισμό, με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει κατά το χρόνο αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Μετά την εμπρόθεσμη καταβολή του ανωτέρω συνολικού ποσού των € 52.080.- όπως διατάσσει η απόφαση, ο αιτών θα απαλλαχθεί από το υπόλοιπο της οφειλής του έναντι των τραπεζών.


www.psema.gr 

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα