Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ : Ξεκινά η Ανάρτηση κτηματογράφησης σε 33 περιοχές της χώρας – ΕΛΕΓΞΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΤΕ


Στην τελική ευθεία μπαίνει η σύνταξη του Κτηματολογίου σε ακόμη 33 περιοχές της χώρας με την Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων που προέκυψαν μετά την επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν από τους πολίτες το 2008. Πρόκειται για 6 ΟΤΑ της Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, 10 Πρωτεύουσες νομών και 17 ΟΤΑ του Ν. Αττικής. Η Ανάρτηση θα ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου για τους έξι Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και σταδιακά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες περιοχές.



Η Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) είναι κορυφαία στιγμή στη διαδικασία σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Με αυτήν δημοσιοποιείται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν στο πρώτο στάδιο της κτηματογράφησης και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους. 
Με τον τρόπο αυτό, δίνεται σε όλους η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών. Συνεπώς, η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης 
Το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας είναι ο προσεκτικός έλεγχος των εγγράφων που  θα παραλάβει κάθε δικαιούχος ταχυδρομικά. Σημειώνεται ότι καθένας θα λάβει τόσα αποσπάσματα όσα είναι και τα δικαιώματα που δήλωσε στον ίδιο ΟΤΑ που πραγματοποιείται Ανάρτηση. 
Εάν κάποιος που έκανε δήλωση ιδιοκτησίας δεν παραλάβει φάκελο θα πρέπει να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που ανήκει το ακίνητό του. 
Οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης και να καταγράψουν το δικαίωμά τους ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον. 

Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων
Ο δικαιούχος που διαφωνεί με κάποιο από τα στοιχεία της Ανάρτησης, αλλά και οποιοσδήποτε έχει έννομο συφέρον μπορεί να υποβάλει  αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής ή  ένσταση μέσα σε προθεσμία  δύο (2 μηνών) για τους κατοίκους εσωτερικού και σε προθεσμία  τεσσάρων (4) μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού στο  αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Η έναρξη της προθεσμίας ορίζεται με Ανακοίνωση της Κτηματολόγιο ΑΕ στον Τύπο.  
Οι αιτήσεις διόρθωσης και οι ενστάσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή ε εξουσιοδότηση και προϋπόθεση για την υποβολή τους είναι να έχει προηγουμένως υποβληθεί δήλωση του Ν. 2308/1995 και να έχει καταβληθεί το πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Το κόστος υποβολής αίτησης διόρθωσης / ένστασης είναι 5€. 
Οι αιτήσεις διόρθωσης εξετάζονται από το  Γραφείο Κτηματογράφησης  και οι ενστάσεις από  τριμελή επιτροπή στην οποία Πρόεδρος είναι  δικαστικός λειτουργός. 
Μετά την εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης και των ενστάσεων που τυχόν υποβληθούν, πραγματοποιείται διόρθωση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων και παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι  Αρχικές Εγγραφές  του Κτηματολογίου. 

Στην Ανάρτηση συμμετέχουν δηλαδή  καταρχήν όσοι έχουν υποβάλει δήλωση, αλλά και οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο  δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η Ανάρτηση των στοιχείων αυτού του προγράμματος κτηματογράφησης θα πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους:  εκτός από την ανάρτηση συνολικά των Πινάκων και διαγραμμάτων στο αρμόδιο για κάθε περιοχή Γραφείο Κτηματογράφησης και την ταχυδρομική αποστολή αποσπασμάτων του Κτηματολογικού Πίνακα και διαγράμματος σε κάθε δικαιούχο, θα υπάρχει και ηλεκτρονική Ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο ΑΕ www.ktimatologio.gr.
Συγκεκριμένα, μέσω του portal των ηλεκτρονικών υπηρεσιών  e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε δικαιούχο, αφού δημιουργήσει τον προσωπικό του λογαριασμό, να έχει πρόσβαση ηλεκτρονικά στα στοιχεία που τον αφορούν.
Μετά την ολοκλήρωση της Ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία οριστικο­ποιούνται, τελειώνει η μελέτη κτηματογράφησης και ξεκινά να λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Ημερομηνίες έναρξης Ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων στις πρώτες 16 περιοχές
 
ΝΟΜΟΣ
ΟΤΑ
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αμπελόκηποι
Ελευθέριο Κορδελιό
Ευοσμός
Μενεμένη
Ωραιόκαστρο
Πρώην Δημοτικό
Διαμέρισμα Ιωνίας, νυν
Τοπικά Διαμερίσματα Νέας
Μαγνησίας και Διαβατών του Δήμου Εχεδώρου
14 ΙΟΥΝΙΟΥ
μέχρι
16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Σπάρτη
20 ΙΟΥΝΙΟΥ
μέχρι
22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΑΡΚΑΔΙΑΣ 
Τρίπολη

«
ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ 
Ναύπλιο

«
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 
Κόρινθος

«
ΠΡΕΒΕΖΗΣ 
Πρέβεζα

27 ΙΟΥΝΙΟΥ
μέχρι
29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Ηγουμενίτσα
«
ΗΛΕΙΑΣ 
Πύργος

«
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 
Ζάκυνθος

«
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 
Καρδίτσα

4 ΙΟΥΛΙΟΥ
μέχρι
5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΛΑΡΙΣΑΣ 
Λάρισα

«

Για τους υπόλοιπους 17 ΟΤΑ του Ν. Αττικής που συπληρώνουν τις 33 περιοχές , η Ανάρτηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Για την ακριβή ημερομηνία θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση στον τύπο από την Κτηματολόγιο ΑΕ.  



www.psema.gr - Πηγή:ktimatologio.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα